Da li ste nekada o tome razmišljali?
Da li ste, možda, na parčetu papira zapisali sledeće:
„Želim da za 5 godina budem uspešan u svom poslu koji radim i dođem do pozicije menadžera, direktora prodaje i slično…“; „Za pet godina želim da završim doktorske studije iz ekonomije“ ili „Obići ću 50 svetskih gradova u narednih 5 godina„ ili „Za pet godina želim da osnujem porodicu“.

Posle predavanja Živorada Vasića, višeg potpredsednika Delta Holdinga i regionalnog menadžera IHG grupe, zapitala sam se, gde vidim sebe za pola decenije?

Vizija

Od realnosti do vizije nalazi se mnogo ciljeva koji moraju jasno da se postave i ostvare. Vizija je velika slika, ono što želimo, čemu težimo u budućnosti. Ona često deluje daleko, ponekad i nerealno, nemoguće. Ali upravo je u tome draž – kada za pet godina iz svoje omiljene knjige izvučete papirić, koji ste tu sakrili, sa svojim željama i vizijama, neverovatan je osećaj kada shvatite da ste ostvarili sve što ste zamislili.

Znanje je ono što niko ne može da ti oduzme, ponavljao nam je Živorad Vasić na njegovom predavanju koje je drugačije od svakog predavanja na kojem smo imali priliku da prisustvujemo.

O sreći

Naučili smo da je sreća važna na svakom polju našeg života, a da temelj uspeha leži u prepoznavanju i korišćenju prilika.

Sreća je ono što ste vi stvorili za sebe i učinili da se vi osećati srećnim. Ne treba gledati druge, upoređivati se i meriti tuđu sreću.“


Sreću koju osećamo kada smo uz našu porodicu i prijatelje, treba sebi da omogućimo i stvorimo takvo okruženje na poslu koje će nas, takođe, činiti srećnim.
U svoje okruženje treba da uključimo ljude koji su bolji od nas, bilo da su u pitanju prijatelji, bilo da su u pitanju kolege.
Treba birati ljude koji znaju više od nas, one koji su profesionalci u svom poslu. To ne treba da nam stvara osećaj straha, treba da nam bude podstrek da možda na taj paprić dodamo još jednu veštinu ili znanje koje ćemo savladati u narednih 5 godina i koja će nas učiniti boljim i uspešnijim. 

Šta smo naučili?

Ne mora svako predavanje da bude ispunjeno slajdovima, stručnim terminima i definicijama. Posebnost ovog predavanja upravo je u tome što ne postoji striktni koncept. Osim što smo imali priliku da naučimo razliku između menadžment ugovora i franšiznog ugovora, kao i veštine pregovaranja, slušali smo i o sreći, porodici, odnosu prema našim kolegama.

Ovo predavanje se izdvaja i po tome što smo imali priliku da, (barem ja), po prvi put, zajedno sa predavačem zapevamo jednu pesmu, kojom smo završili ovaj lep i inspirativan susret sa Živoradom Vasićem.

Autor: Maša Kondić, Asistent za inovativne projekte, Mladi Lider VII generacije