Kao neko ko je još u srednjoj školi dobio stipendiju da provede godinu dana u Americi, pohađajući njihovu srednju školu, i iskusi njihov način života, ljudi me često pitaju zbog čega nisam tamo nastavio školovanje i život.

Nikola Vesković,
Mladi lider VI generacije

Ne mogu reći da nije bilo prilike, čak sam i bio blizu da posle srednje škole odem negde u „beli svet“ i da tamo nastavim školovanje. Odluka nije bila laka, dugo sam o tome razmišljao. Uradio sam prijemni i tamo i ovde i lomio sam se do poslednjeg trenutka. Međutim, verujući da će sve ispasti kako treba i da iako je tamo bolje, može da se uspe i lepo živi i u Srbiji, ostao sam i upisao osnovne studije na Fakultetu organizacionih nauka.

Za vreme studija učestvovao sam u radu studentskih organizacija, takmičio se u rešavanju studija slučaja, stekao neko znanje i naposletku diplomirao. Međutim, postavljalo se pitanje šta posle toga? Kao i većina studenata, problem je bio pronaći posao bez radnog iskustva. U tom periodu sam sreo druga koji mi je rekao za program Mladi lideri.

Zvuči neverovatno, ali to je bio dan pred zatvaranje prijava za program. Prijavio sam se, prošao sve krugove i evo me sada – mladi lider 6. generacije. Dobio sam šansu u najvećoj domaćoj kompaniji koja posluje i van tržišta Srbije, šansu koju mnogi priželjkuju.

Prvu rotaciju proveo sam na poziciji asistenta Key account menadžera u kompaniji Delta DMD. Rotacija je protekla dobro, od samog početka su me uveli u posao o kome nisam imao nikakvo predznanje.

Stvar koja mi se svidela je to što sam dobio konkretne radne zadatke i odgovornost iako pre toga nisam imao iskustvo ni na tom poslu, ni u toj industriji. Neka znanja koja sam poneo sa fakulteta sam u kratkom roku značajno proširio: tabele, analize prodaje, prezentacije, projekcije, praćenje tržišta i još dosta toga sam vrlo brzo savladao uz pomoć svojih mentora i kolega.

Nisam očekivao da će biti lako, nije ni bilo. Ne mogu da kažem da sam sve odradio kako treba, bilo je tu i grešaka naravno, ali upravo ta spremnost da vam neko pomogne, a ne da kritikuje, i stav da se na greškama uči je ono što me je dodatno motivisalo da pružim sve od sebe i da se svakodnevno usavršavam. Za kratko vreme sam naučio dosta o prodaji, finansijama, planiranju i mnogim drugim stvarima vezanim za posao.

 

 

Trenutno sam na drugoj rotaciji u Delta Agraru. Još uvek je početak i svestan sam da mi predstoji dosta učenja, ali se radujem novim poduhvatima i verujem da ću uz dobro mentorstvo brzo savladati sve izazove i zadatke koji me čekaju.

 

 

Autor: Nikola Vesković, mladi lider VI generacije