Ne tako davno bila sam u istoj situaciji kao ti sada – tek što sam završila studije, a euforiju zbog diplomiranja potpuno su ugušila pitanja –  šta ću posle školovanja, šta je ono čime želim da se bavim, da li ću uopšte znati da radim bilo šta uprkos svim godinama školovanja

Nisam htela u korporaciju, imam tekst da to i dokažem, ali sada, dve godine kasnije, sigurna sam da je program Mladi lideri bio pravi izbor za mene. Zašto? Čitaj nastavak.

1. Posao je, nije praksa

Znaš sigurno za onaj meme u kome ide beskrajno objašnjavanje o tome da ti je za posao potrebno iskustvo, a za iskustvo posao.

Za Mlade lidere ti ne treba iskustvo, odmah dobijaš posao na kome ćeš mnogo naučiti. I to podrazumeva da ćeš za svoj angažman dobiti platu i ugovor, kako sleduje po zakonu.

2. Mentorstvo

Formalno će ti biti dodeljen jedan mentor, koji će biti zadužen za tebe i tvoj napredak. Međutim, veoma brzo ćeš shvatiti da zapravo sa tobom radi tim ljudi od kojih ćeš svakodnevno dobijati znanje. Dodatni savet – iskoristi to maksimalno.

3. Dodatne edukacije i projekti

Ako si se školovao za (agro)ekonomiju, menadžment, pravo, marketing, web dizajn ili programiranje, to nije jedino na čemu ćeš raditi u kompaniji. Asertivna komunikacija, upravljanje vremenom, obuke za alate koji se koriste u svakodnevnom radu svih zaposlenih u kompaniji samo su neke od edukacija koje te čekaju tokom programa.

Ako poželiš da naučiš više o vođenju društvenih mreža ili tome kako se jedan startap razvija možeš da se priključiš timovima koji se time bave. Takođe, tokom programa ćeš imati priliku da predložiš unapređenje poslovnih procesa u bilo kojoj sferi poslovanja kompanije u kojoj primetiš da postoji prostor za unapređenje.

4. Ne ideš po burek

Iako ćeš biti najnoviji dodatak timu, ma šta legenda govorila, nikada na listi dnevnih zadataka neće stajati stavka odlazak po doručak i kafu nekome od iskusnijih kolega. Svakako pored svih drugih odgovornih zadataka koji te čekaju nećeš imati vremena za to.

5. Neiskustvo nije minus, a greške su prihvatljive

Ni u jednom trenutku ti neće biti zamereno što u nečemu nemaš iskustva. Zamerke su rezervisane za neke druge stvari poput otaljavanja zadataka i neispunjavanja obaveza, ali to svakako nisu odlike mladih lidera, tako da nemaš brige.

Ne plaši se da pogrešiš. Iz grešaka se najbolje uči, a iste ne pravi samo onaj ko ne radi.

6. Nema glupih pitanja

Prva stvar koju ćeš čuti kada uđeš u program je da glupa pitanja ne postoje. I to nije floskula. Zapravo, vrlo brzo ćeš naučiti da je glupo da ne pitaš. Jer ako ne pitaš niko ne može da zna da ti je potreban odgovor.

7. Ulaziš u veliki sistem

A veliki sistem znači velika mogućnost za napredovanje. I to u najrazličitijim sferama poslovanja – agrar, nekretnine, ugostiteljstvo, distribucija, logistika, transport, berza, e-commerce, IT… – You name it, we have it.

8. Tvoj napredak se pažljivo prati i usmerava

Od trenutka kada uđeš u program, pa sve dok iz njega ne izađeš, prati te tim stručnjaka – kako iz HR tima tako i iz tima koji svakodnevno radi sa tobom. I njima ništa ne promiče.

Ne daj da te to uplaši. To samo znači da će se tvoj razvojni put kreirati baš po tvojoj meri, tako da iskoristiš svoj pun potencijal.

9. Kontakti, upoznavanje i prateljstva za ceo život

Upoznaćeš mnogo ljudi. Prvo sve svoje ,,klasiće’’ i njihove mentore, a onda i kolege iz svog sektora, zatim i sektora koji tesno sarađuju sa vama. Svi u Delti tesno sarađuju, jer samo tako je moguć uspeh. To samo znači da ćeš imati prilike da učiš od velikog broja uspešnih ljudi. Neki od njih će zasigurno postati i prijatelji za ceo život. Ne pitaj kako znam. 😊

10. Sam krojiš svoju sudbinu

Od tebe sve zavisi – koliko brzo ćeš napredovati i koliko ćeš iskoristiti ono što ti je dato – a dato ti je sve. Možeš svakoga u kompaniji da pitaš za pomoć, možeš da učestvuješ u različitim projektima koji nisu samo u uskoj vezi sa tvojom primarnom pozicijom, da pitaš, gledaš, tražiš i kradeš. Znanje, razume se. Prilika je ono što je najvrednije u programu Mladi lideri. Pitanje je samo kako ćeš je iskoristiti.

I da, ovo nije PR tekst. Ovo je iskrena ispovest, moje iskustvo koje ti može biti od koristi ako prolaziš kroz iste dileme koje sam i sama ne tako davno imala.

 

Ivana Vidović,
Saradnik u sektoru za korporativne komunikacije,
Mladi lider VIII generacije