Moj susret s poslovnim svetom

Kažu da znanje sa fakulteta ne vredi mnogo, ukoliko ne može da se primeni u praksi. Bio sam stipendista Ministarstva prosvete, na drugoj godini doktorskih studija, kad sam odlučio da obrazovanju dodam i praktično iskustvo. Imao sam pozitivan stav i velika očekivanja od ulaska u poslovni svet. Pre nego što sam se prijavio za program Mladi lideri, imao sam neku predstavu o portfoliju Delta Holdinga, ali sam se uverio da je to zapravo samo mali deo onoga što Deltu čini velikim sistemom. Iako nisam imao nikakva znanja o tako velikim sistemima, želeo sam da budem deo programa firme koja ima toliko različitih delatnosti koje su uspešne. Kako su se krugovi selekcije nizali, tako je moje uzbuđenje raslo. Posrećilo mi se, zajedno sa još dvadeset troje mladih, spremnih da zajedno krenemo u nešto nepoznato. Nisam bio siguran čime ću se u Delti baviti, ali sam bio siguran da ću dati sve od sebe. Posle dvanaest meseci, odluka da se prijavim na program, pokazala se kao jedna od najboljih.

Svoj put kroz Deltu započeo sam u IT sektoru. Uzbuđenje na najvišem nivou, nisam znao šta da očekujem, međutim, prijatna radna atmosfera, savršena organizovanost i mentor koji mi je dodeljen, anulirali su moje uzbuđenje i zbunjenost. Tu sam naučio puno novih stvari, rešavao probleme sa kojima se do tada nisam susretao i osetio sta znači raditi u timu kvalitetnih ljudi.

Nakon četiri meseca, na red je došla druga rotacija i rad na otvaranju Yuhor dućana, što će se kasnije ispostaviti kao pun pogodak, jer sam tu ostao i tokom treće rotacije. Sve novo za mene, dinamično, interesantno, puno putovanja. Prošao sam ceo proces otvaranja dućana, od obilaska objekata, izrada šema, naručivanja opreme do samog otvaranja, da bi mi na kraju bilo povereno i tehničko održavanje svih 40 objekata širom zemlje, od Subotice do Vranja. Kolege inženjeri građevine, mašinstva i ja kao inženjer elektrotehnike, činili smo jako dobar tim za ove poslove. Svaki put je zadovoljstvo videti novootvoreni dućan u kom je delić naše energije.

Zahvaljujući mom drugom mentoru, paralelno radu pri Yuhoru, imao sam priliku da budem uključen i u dešavanja vezana za unapređenje energetske efikasnosti na nivou celog Holdinga, što je i jedan od fokusa mog interesovanja. U početku sam prisustvovao raznim konferencijama, predavanjima i radionicama na ovu temu, gde bih izdvojio UNIDO program Implementacije sistema energetskog menadžmenta, da bih vremenom bio uključivan u realne projekte kompanije.

Kao entuzijasti, željnom učenja, rada i dokazivanja, dobio sam šansu da jednim delom budem zadužen za tehničko održavanje DTS-ovog distributivnog centra u Novoj Pazovi, što je odlična prilika da se teoretsko znanje primeni u praksi.

rsz_1filip_bastia%e2%80%a1_1

 

Delta je kompanija koja se vrlo aktivno bavi i humanitarnim radom i koja organizuje veliki broj humanitarnih akcija, u kojima sam, zajedno sa ostalim kolegama, imao prilike da učestvujem. Pravo je zadovoljstvo bilo trčati Trku zadovoljstva za decu leptire, biti jedan od Deda Mrazovih pomoćnika, bar na jedan dan družiti se sa osobama sa posebnim potrebama u obe Deltine zadužbine. Ljudski zadatak za svakoga.

 

Pored svega sto sam video i naučio u svetu rada, moj dragoceni dobitak su zaposleni koje sam upoznao, od kojih učim, sa kojima sarađujem, radim, družim se. Svaka potrebna informacija za posao, nejasnoća i svaka vrsta komunikacije nosi energiju i brdo pozitivnih karakteristika ljudi. Lojalni, kvalitetni, posvećeni, sa znanjem, spremni da pomognu. Zato je Delta tim koji dobija i lepo je biti član tog tima.

Kad se osvrnem unazad, vreme mi je proletelo, toliko toga sam prošao, da imam utisak da sam u kompaniji duže od jedne godine. Problemi, kojih je naravno bilo, sad su samo prošle rešive zagonetke, iz kojih sam dosta naučio. Raznorodni poslovi su otvorili nove perspektive, pokazalo se da su potencijali u ravnoteži sa strukom. Potvrdilo se ono što već znam, da rad usmeren ka cilju uvek daje dobar osećaj uz rezultat. Zaista, zlatno iskustvo.

Autor:

Filip Bastić

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.