Kako nahraniti pola Evrope?

Često čujem kako se ljudi hvale da Vojvodina može da nahrani pola Evrope, međutim kad pogledam prosečne prinose koje naši farmeri ostvaruju shvatim da smo daleko od toga. Može li to da se promeni? Delta me je uverila da može… Pitate se kako? Recept je krajnje jednostavan, spojiti resurse kojima raspolažete i ljude koji znaju kako.

Nedugo posle dolaska u kompaniju čuo sam da se šuška o ozbiljnoj proizvodnji povrća, što me je veoma zainteresovalo. Nisam imao iskustva tako da sam se prvo zapitao od koga naučiti nešto više. Obzirom da je Holandija u samom svetskom vrhu u proizvodnji povrća, odgovor je bio logičan. Na ovom projektu, od samog početka bili su angažovani savetnici iz Holandije tako da sam imao tu privilegiju da učim od najboljih.

ivkovic

Krenuli smo u proizvodnju puni optimizma, rešavali problem po problem, obilazili hektar po hektar. Upoznao sam mnogo ljudi, saznao mnogo novih stvari, stekao mnoga iskustva. Kako je sezona odmicala sa sve više nestrpljenja isčekivali smo žetvu da vidimo šta smo zapravo uradili. I kada je došlo vreme žetve rezultati su bili zapanjujući. Rekordan prinos luka, rekordan prinos krompira, rekordan prinos celera…rekord za rekordom napunismo skladišta sa 7000 tona raznog povrća.

Svaki rekord je zasluga ambicioznog tima, čiji sam i ja bio deo, posvećenog poslu i otvorenom za nova saznanja. Ima tu malo i sreće, ali da ovo nije sreća dokazaćemo već sledeće sezone kada planiramo da postavimo nove rekorde, jer uvek može bolje. Zanemarivši prosečne prinose dokazali smo da i naša poljoprivreda može da parira samom svetskom vrhu. Ova godina dala nam je samo vetar u leđa da budemo još bolji i da se ne zaustavljamo sve dok ne uspemo da nahranimo pola pa i celu Evropu.

Autor: Nemanja Ivković

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.